Selecteer een pagina

Vakopleiding

Kattentrimmen in de praktijk

De kattentrimopleiding waarmee je élke kat leert trimmen

“Maar kan het dan echt? Kan ik echt kattentrimmer worden?”

Deze opleiding is zelfs voor jou als je…

9

…een fulltime baan of een heel druk leven hebt.

9

…geen auto tot je beschikking hebt.

9

… geen dieropleiding hebt gevolgd en je kattenervaring enkel van je eigen katten hebt.

9

… zelf geen (langharige) katten hebt als oefenmodel.

“Ik heb veel aan de lesstof gehad. Ik weet nu dingen, die ik eerst nog niet wist, bijvoorbeeld dat een kat in mozaïek verhaard. Dit had ik niet geleerd op mijn opleiding en moest hier gelijk meer van weten. Zo zijn er meer dingen, maar die ga ik niet allemaal verklappen.”
Lees de volledige testimonial hier.

Lisa
“Ik wilde al langer iets met katten doen maar had nog niet iets gevonden waar ik gelukkig van werd. Totdat ik meedeed met de on-line cursus “Klitvrij de crisis door” voor mijn kat Yuri. Ik vond het trimmen zo leuk dat ik besloot om me aan te melden voor de opleiding. Ik heb er geen seconde spijt van. Een ideale opleiding waarin je de theorie on-line opdoet met een praktijkgedeelte.  “
Lees de volledige testimonial hier.
Linda den Heijer – Miauwplaza 

 

“Vanaf  dag  1  enthousiast,  wat  een fijne  opleiding, studeren  in  je  eigen  tijd  met  voldoende  mogelijkheden  om  vragen te  stellen. Dit  heeft  mijn  leven  echt  verrijkt, toen ik  begon  met  de  opleiding  deed  ik dat  om  mijn  eigen  katten te  gaan  trimmen maar  inmiddels  echt  bezig  met  voor  mijzelf  te  beginnen. Wat jouw  plan  ook  is  met  de  opleiding het  is  zeker  een  aanrader.”
Lees de volledige testimonial hier.
Gea Kraaij

 

Even voorstellen

“Altijd al geweten dat ik ‘iets’ met dieren wilde gaan doen. Geboren en getogen op een boerderij met koeien, varkens en vele anderen dieren leek het me niets meer dan logisch. Daarom ging ik na de MAVO een MBO dierverzorgingsopleiding doen. Natuurlijk wist ik wel dat de banen ‘in de dieren’ niet voor het oprapen lagen maar dat zou ik later dan wel weer zien, het moest lukken. 

Na mijn opleiding kon ik een baan krijgen in een hondenkennel. Om daar meer uren te kunnen werken kreeg ik de kans om een hondentrimopleiding te gaan doen, deze greep ik met beide handen aan. Maar toen ik een stage liep in een hondentrimsalon waar ze ook katten trimden was ik verkocht, dit wilde ik gaan doen! Voor mijn baas bleef ik honden trimmen en zelf startte ik in 2010, naast mijn fulltime baan, een ambulante kattentrimsalon. 

4 jaar later waagde ik de sprong. Ik zei mijn (inmiddels parttime geworden) baan op en ging er fulltime voor. Naast de ambulante dienst bouwden we een vaste trimsalon welke we later ook nog uitbreidden met een kattenhotel. Meer hierover vind je op de site van Cats Only. 

Het was me gelukt! Fulltime werken met dieren was dus toch te doen. Ondanks wat iedereen zei en dacht.

Omdat ik anderen ook heel graag hun droombaan gun richtte ik in 2017 de vakopleiding ‘Katten trimmen’ bij het HKI (HuisdierKennisInstituut) mee op. Natuurlijk sloot ik me daar ook aan als theorie- en praktijkdocent. Tientallen cursisten zetten hun eerste voorzichtige stapjes in de wereld van het kattentrimmen bij mij aan de trimtafel. Ik leerde hen om te gaan met de katten, hoe zij de vacht moesten behandelen en gaf hen het vertrouwen dat ook zij aan het werk konden als kattentrimmer. Niet alleen cursisten van deze opleiding overigens want ook gevestigde kattentrimmers wisten mij te vinden voor bijscholing. Zij leerden bij mij de fijne kneepjes van het vak.

 

Daarnaast hielp ik ondertussen bijna 2000 kattengekken om de vacht van hun kat op een vachtsparende manier klitvrij te houden. Hoe? Door ze mijn boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat! te laten lezen. 2 drukken gingen er in een dik jaar over de toonbank in Nederland en België dus met recht een bestseller!  

Maar dit was nog niet genoeg. Na het organiseren van een eerste online cursus voor katteneigenaren vielen alle puzzelstukjes in elkaar en hakte ik de knoop door. In mijn jubileumjaar waarin ik alweer 10 jaar katten trim starte ik een eigen kattentrimopleiding! Een praktische opleiding die voornamelijk online gevolgd kon worden. Meer over de opleiding vind je op deze pagina.” 

Wil je nog meer weten over mij? Bekijk dan deze video >>

 

“Ik twijfelde wel even of zo’n (deels) online opleiding wel werkt bij een praktisch beroep als katten trimmen. Die twijfels verdwenen snel, want de vele filmpjes waren super duidelijk. Super fijne manier om alle theorie onder de knie te krijgen. Daarna volgde uiteraard ook nog de praktijk en die praktijkdagen waren echt goud waard.
Lees de volledige testimonial hier.

Simone Meijer – Trimsalon Neko

 

Voor mij waren de praktijkdagen het meest waardevol, omdat je daar echt hands on bezig gaat. Wat voor mij heel fijn was, is dat de docenten je altijd helpen met vragen of gewoon als je het een beetje lastig of spannend vind.

Na de opleiding krijg je nog steeds hulp bij vragen/problemen en dat is ontzettend fijn. Hierdoor krijg je echt het vertrouwen dat je nu zelf aan de slag kan als kattentrimmer. Echt een aanrader dus!

Lees de volledige testimonial hier.
Tamara

 

“Ik ben aan de opleiding begonnen, omdat ik een kattenpension run en er ik ook weleens gasten krijg waarvan de vacht wat extra verzorging nodig heeft. Omdat ik niet zo handig ben met computers en het theoretisch gedeelte online was, zag ik er wel wat tegenop. Dat was helemaal niet nodig, want de opzet was erg duidelijk en gemakkelijk te volgen. Na de theorie volgden enkele praktijkdagen en die waren superleuk en leerzaam.
Lees de volledige testimonial hier.

 

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is voor jou als je…

N

… altijd al met katten hebt willen werken.

N

… nu je kans wil grijpen om je te laten bij,- of omscholen.

 

N

… je naast de theorie ook graag in de praktijk wil oefenen maar niet zelf op zoek wil naar oefenmodellen.

 

N

… op een vachtsparende manier katten wil gaan helpen. 

N

… over een half jaar jouw eigen bedrijf wil hebben waarbij je dagelijks katten kunt helpen aan een klit,- en  pijnvrije vacht.

N

… je houdt van een persoonlijk contact met je docent.

 

Ben jij er klaar voor en ga jij nu eindelijk voor jouw droom?

 

Zodat katten niet alleen meer je hobby zijn maar ook daadwerkelijk je werk?

 

 Werken met katten, wie wil dat nou niet?

De opleiding

Module 1. Word een kattenfluisteraar

In deze module neemt gastdocent en kattengedragstherapeut Hennie Schuit, werkzaam bij de Kattentrimbus en Casa Aroma, je mee in de allereerste stap die je moet zetten om een goede kattentrimmer te worden. Zorg dat je begrijpt wat er in een kat omgaat zodat jij als ware kattenfluisteraar met iedere kat overweg kan.

 Deze module

 • wordt gegeven door gastdocent; Hennie Schuit
 • bevat video’s ter ondersteuning
 • heeft een Q&A ter afsluiting 

Module 2. Vachtsparend werken

In deze module neemt Wendy je mee in een voorbereidend stukje huid en vacht. Welke vachtsoorten kennen we? Hoe zit de vachtcyclus in elkaar? Waarom is ontwollen een no-go is ?  Hoe werk je in plaats van plukken zo vachtsparend mogelijk? In deze module komt het allemaal aan bod.

Deze module

 • heeft een Q&A ter afsluiting 

Module 3. Wat maak je mee in de kattentrimsalon

In deze module nemen we een kijkje in de kattentrimsalon. Welke katten krijg je op tafel en vooral ook met welke (vacht)problemen? Ook behandelen we in deze les de karakters van de katten, want hoe ga je nu om met zo’n ‘moeilijke’ kat? En tot slot nemen we in dit ook de baasjes mee. Wat doe je met die baasjes? Laat je ze helpen? Hoe geef je ze advies? 

 Deze module

 • heeft een Q&A ter afsluiting 
 • wordt deels gegeven door gastdocent; Hennie Schuit
 • bevat video’s ter ondersteuning

Module 4. Materialenleer

In deze module gaan we kijken naar wat je allemaal nodig hebt om katten te kunnen trimmen. In diverse video’s laat ik je zien wat er in mijn trimtas zit, hoe je de perfecte tafel uitkiest, hoe je je salon inricht maar ook wat je meeneemt als je bij de klant thuis gaat trimmen.

Deze module

 • heeft een livedag bij de groothandel. Gastdocent Ton van OKDV gaat je nog meer leren over de materialen om direct jouw ideale trimmateriaal te kopen. Om miskopen te voorkomen. – Helaas kan deze door Corona deze editie niet doorgaan. Ipv is er een extra Q&A in de avond. 
 • bevat video’s ter ondersteuning 

Module 5. Trimtechnieken en hanteren

In deze module laat ik je door middel van heel veel videomateriaal zien hoe een trimbeurt eruit ziet van minuut tot minuut. Door middel van vele instructievideo’s laat ik je houdingen zien waardoor je zelfs op de moeilijkste plekjes komt, en dat zonder hulp. En deel ik verschillende trimbeurten met je op video zodat je niet alleen mee kunt kijken bij verschillende problemen maar zeer zeker ook bij verschillende type katten. 

Deze module

 • heeft een Q&A 
 • bevat video’s ter ondersteuning 

Na deze module volgt het theorie-examen over alle 5 de modules. 

Module 6. Aan de slag

Het theorie-examen zit erop en je bent geslaagd!!! Dus gaan we door met de praktijk. 

In deze module help ik je om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen om voor het einde van de opleiding ook je praktijkexamen te halen.

Je gaat zelf op zoek naar oefenmodellen om te oefenen, je loopt stage (niet verplicht) en je gaat aan het werk tijdens masterclasses. 

Wil je meer? Dat kan! Het bijkopen van masterclasses is mogelijk. 

Bij deze module

 • kun je  in de Facebookgroep bij me terecht met video’s van jouw oefentrimbeurten waar ik maar wat graag feedback op geef. 
 • help ik je, indien nodig, bij het vinden van een stageadres. 
 • doe je 3 praktijkdagen + een praktijkexamen in een trimsalon in NL of BE. Zie bij de veelgestelde vragen welke salons mee doen. 

Wat krijg je?

=

Deelname aan de opleiding voor 6 maanden.

=

24/7 toegang tot een online leeromgeving. 

=

Een toegankelijke docent met persoonlijke aanpak. 

=

Een eerste kennismaking met de opleiding bij de live kick off.

=

5 theoretische modules die op eigen uur en tijd online te volgen zijn. 

=

Een geprint lesboek. 

=

Een praktijkmodule zodat je zelf je handen uit de mouwen kunt steken tijdens stages of praktijkdagen. Oefening baart immers kunst.

=

Een offline livedag bij de groothandel. Een mooi contactmoment met extra uitleg over de benodigde trimmaterialen. – Indien corona het toe laat.

=

5 maal de kans om je vragen te stellen in een live groeps Q&A, die ook in je eigen tijd terug te kijken zijn als replay.

=

Toegang tot de besloten Facebookgroep om te sparren met je medecursisten. Maar natuurlijk ook om je brandende vragen direct kwijt te kunnen. 

=

Gratis toegang tot de extra masterclasses die Cats Class organiseert zolang de opleiding duurt. + toegang aan de replay's van voorgaande masterclasses. 

=

Hulp bij het vinden van een stageadres. Er zijn adressen voor handen in NL en BE. 

=

3 praktijkdagen bij een trimsalon in NL of BE, er zijn meerdere adressen voorhanden. Waarbij je ook echt een kijkje kunt nemen in de kattentrimsalon en zelfs zelf aan het werk gaat. De eerste praktijkdagen is eventueel ook online te volgen. Wil je nog meer ervaring opdoen?  Dit is mogelijk tegen meerprijs.

=

Een theorie- en praktijkexamen zodat je deze opleiding ook daadwerkelijk af kunt sluiten met een diploma.

=

Na je examen krijg je als klap op de vuurpijl nog toegang tot een extra bonusmodule over ondernemen. Zodat jij een goede start kan maken met jouw kattentrimsalon.

Vakopleiding: Kattentrimmen in de praktijk

Deze voornamelijk online opleiding zorgt er voor dat jij binnen een half jaar echt kunt gaan voor jouw droombaan als kattentrimmer. Theoretische modules, Q&A’s, vele video’s met praktijkvoorbeelden, livedagen (indien Corona het toelaat) en offline praktijkdagen zorgen ervoor dat jij de skills bereikt die jij als kattentrimmer nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Wanneer start de opleiding?

Het is nog niet bekend wanneer de volgende editie van de vakopleiding start. 

Hoe lang krijg ik toegang tot de opleiding?

Tot 6 maanden vanaf de start van de opleiding kun je:

 • inloggen in de online leeromgeving
 • deelnemen aan de praktijkdagen
 • examen afleggen
 • gebruik maken van de besloten Facebookgroep.
Hoeveel tijd kost het mij?

3 van de 5 de theoriemodules kosten je tussen de 2 en 5 uur, met een uitzondering voor module 3 die voorgaande deelnemers gemiddeld 8 uur kostte. En als klapper module 5 die bestaat uit meer dan 50 casussen waarvan de video’s tussen de 1 minuut en 1 uur uren. Het kijken van al deze video’s is niet verplicht.

Voor de praktijkmodule ga je aan de slag met stages en praktijkdagen. Dit kost je in principe 3,5 dag. Kies jij voor extra praktijkdagen dan komen deze er nog extra bij.

Ik werk fulltime en kan geen vrij maken op werkdagen tijdens kantooruren.

Dat is geen probleem. De theoriemodules zijn te volgen op eigen tijd. De livedag bij de groothandel staat in een avond gepland waardoor hij voor bijna iedereen haalbaar is. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem, dit is geen verplicht onderdeel.

Dan het theorie examen, dit is natuurlijk wel verplicht. Maar dit staat op een avond gepland. De datum voor dit examen krijg je net zoals alle andere belangrijke data van de opleiding aan de start al zodat je hier rekening mee kunt houden.

Ook goed om te weten. Bij voldoende animo wordt er zowel in Nederand als in België een locatie gezocht om examen te doen zodat je niet de landsgrenzen over hoeft. 

En dan de praktijk ook dit is op te lossen. De praktijkdagen zijn te volgen bij verschillende salons in NL en BE. De dagen zijn in overleg met je praktijkbegeleider. Sommige van hen werken zelfs op de avonden en op zaterdag en zondag, dus ook als je een fulltime baan hebt is dit geen probleem.

 

Kan ik ook mee doen als...

Ik fulltime werk of een heel druk leven heb? Het antwoord is ja. De gehele theorieopleiding is te doen wanneer jij wil. Je kunt de lessen doen op je vrije zondag middag maar je kunt ze ook opknippen in kortere lesmomentjes zodat je elke avond een stukje kunt doen.

Het ‘opstapelen’ van lessen is om ze in bulk af te werken is minder praktisch. Dit omdat de Q&A’s waarbij je terecht kunt met je vragen van de betreffende module op vaste data zijn.

Het enige om echt rekening mee te houden zijn de vaste data voor de livedag bij de groothandel, welke overigens wel optioneel is, en voor het theorieexamen.

De praktijkdagen en het praktijkexamen zijn in overleg te plannen. Bij sommige praktijkadressen kun je zelfs in het weekend terecht voor je praktijkdagen en het examen.

 

Ik heb geen vooropleiding met dieren gedaan, kan ik dan toch deelnemen?

Jazeker, een opleiding met dieren is geen eis om mee te doen met deze opleiding. Feeling met katten dan weer wel 🙂

Wat als ik zak voor het theorie-examen?

Wanneer je zakt voor je theorie examen kun je niet beginnen aan de praktijkmodule en dus niet deelnemen aan de praktijkdagen en het praktijkexamen. Gelukkig is het niet het einde van de wereld. Zak je de 1e keer dan kun je tegen bijbetaling van slechts € 75,- een herexamen doen met de volgende groep, zodat je de opleiding toch in zijn geheel af kan maken.

Moet ik zelf zorgen voor modelkatten?

Nee, tenminste niet om te oefenen voor het verplichte deel van de praktijkmodule. Jouw praktijkadres gaat zorgen voor katten waar jij op mag oefenen en ook de examen katten worden geregeld. 

Wel is het verstandig om zelf op zoek te gaan naar modelkatten om extra te oefenen. Je trimt de katten simpelweg bij de kat in huis of bij jouw thuis. Wanneer je modelkatten in jouw buurt zoekt hoeven er geen katten voor niets ver te reizen.

Ook is het geen eis om je modelkatten kaal te scheren om te oefenen. Natuurlijk is het nodig om ook het scheren te oefenen maar zoek hiervoor alsjeblieft katten met klitten of vilt die toch al geschoren moesten worden. Scheer hiervoor zeker geen katten zonder vachtproblemen kaal. We zijn er immers niet om nieuwe vachtproblemen te maken!

Moet ik al trimgereedschappen hebben?

Bij de start van de opleiding is dit zeer zeker nog niet nodig. Sterker nog, in module 4 neem ik je mee in welke materialen er allemaal op de markt zijn. Aan het einde van de module gaan we samen naar de groothandel zodat je de materialen ook echt kunt zien, voelen en horen en mag (moet niet) je zelfs je basisuitrusting gelijk aanschaffen zodat je tijdens je stage en praktijkdagen kunt oefenen met jouw eigen materialen.

Dit is overigens niet verplicht want jouw praktijkadres voorziet jouw van trimmateriaal, zelf meenemen is dus niet nodig. 

Hoe gaan de praktijkdagen in zijn werk?

Inbegrepen in het lesgeld zitten 3 praktijkdagen. Deze zijn te volgen bij verschillende trimsalons in Nederland of België of bij mij in de salon in Gemert. Deze volg je 1 op 1, je krijgt dus echt privé les. 

Alle praktijkdagen doe je bij 1 praktijkadres welke je uitkiest uit mijn lijstje.

Goed om te weten: Je praktijkbegeleider is dan ook degene die uiteindelijk je praktijkexamen af zal nemen.

Heb je behoefte aan nog meer praktijkdagen? Dat kan, er bestaat de mogelijkheid om extra praktijkdagen bij te kopen a €85,- . Dit kan in overleg zowel voor als na het praktijkexamen.

Waar kan ik de praktijkdagen volgen?

Op dit moment heb ik een team van 10 trimsalons in NL en BE waar je terecht kunt om jouw praktijkdagen te lopen. Dit team kan en zal veranderen want er worden nog steeds nieuwe praktijkadressen toegevoegd. Het team bestaat nu uit:

Nederland

 • Cats Only – Gemert
 • The Happy Cat – Amsterdam
 • Kattentrimsalon Cherish – Lepelstraat
 • Izzy’s Care – Spijkenisse
 • Stars Kattenzorg – Ambulant regio Zuid Holland
 • Kalumi – Zwolle

België

 • Kattendons – Ambulant regio Oost Vlaanderen en bij Wellopet Lochristi
 • Cats Precious – Haaltert

Ik woon in België. Kan ik dan toch meedoen?

Jazeker, in België hebben ze immers ook hard behoefte aan meer kattentrimmers 😉

Afstand hoeft geen probleem te zijn bij deze opleiding aangezien ik ook enkele trimsalon in België bereid heb gevonden om praktijkdagen te geven en examens af te leggen. 

Bij voldoende animo wordt er zelfs gezorgd voor een examenlocatie in België waar het theorie examen afgenomen wordt zodat je ook daarvoor niet de landsgrenzen over hoeft. 

Ik weet niet of dit de juiste tijd is. Kan ik niet beter wachten?

De juiste tijd, ja wanneer is die? Volgens mij is het nooit de juiste tijd, of misschien wel altijd. Want is het niet altijd de juiste tijd als je je beseft dat je met deze opleiding weer een stuk verder richting jouw droombaan komt?

Kan ik ook in termijnen betalen?

Ja, in de gewone verkoop is het ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen.

Let op dit is dus niet mogelijk voor de early bird tickets of bij het gebruik van een kortingscode. 

Kan ik de opleiding fiscaal aftrekken?

Jazeker!

Ben je al ondernemer (in de dierenbranche): Dan kun je alles aftrekken als studiekosten.

Heb je geen bedrijf: De eerste € 250,- euro is niet aftrekbaar maar de rest kun je gewoon aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Start je binnen 1 jaar een kattentrimsalon: Dan is er de mogelijkheid om de kosten af te trekken maar overleg dit eerst met je boekhouder.

Ik twijfel...

In tegenstelling in wat ik bij het kattentrimmen zelf zeg zeg ik in deze, bij twijfel doen! Je bent niet voor niets zover gekomen met het lezen van deze website.

Toch nog niet overtuigd? Plan via onderstaande knop even een belafspraak met me in.

Voor wie is het niet?

Deze opleiding is niet geschikt wanneer je geen vertrouwen hebt in jezelf. Als je nu al niet gelooft dat je het gaat leren, begin er dan alsjeblieft niet aan.

Heb je geen motivatie om de modules ook echt te doorlopen? Schrijf je dan niet in.

En weet je nu al zeker dat je het echt niet aandurft om op zoek te gaan naar oefenmodellen of een stageadres? Ook dan is deze opleiding niet voor jou. Kattentrimmen is een vak en om goed te worden in een vak is oefenen in de praktijk een must! 

Ik twijfel…

Even bellen?

Ik beantwoord je vragen maar al te graag, het is immers niet niks om je droom nu toch echt na te jagen. Mail me en we plannen snel een belafspraak in!

Wil jij er voor gaan? Start jij binnenkort met een goede stap in de richting van jouw droombaan? 

“Heel eerlijk…. Ik had geen idee of het online les krijgen wel voor mij ging werken, maar de intro van Wendy sprak me zo erg aan, dat het eigenlijk de enige juiste keus was om het gewoon maar te gaan doen. En wat heeft het supergoed uitgepakt! .”
Lees de volledige testimonial hier.
Annette Gasseling- Kattentrimsalon Purr & Fur

 

“De opleiding is overzichtelijk opgedeeld in 6 modules waarin deze en andere aspecten stapsgewijs aan bod komen. Iedere module wordt afgesloten met een interactief webinar waarin je terecht kunt met alle vragen.
In het praktijkgedeelte heb ik hele verschillende katten op de trimtafel gekregen, waardoor ik een goede basis heb gekregen om als trimmer aan de slag te gaan. Bedankt voor de prettige en leerzame samenwerking Wendy!
Lees de volledige testimonial hier.
Erik van Hoek

 

“Vanuit mijn kennis uit de gedragstherapie, vond ik het zeer belangrijk dat de opleiding ‘katvriendelijk werken’ hoog in het vaandel heeft staan. En dat was bij deze keuze zeer zeker het geval. Ik heb ontzettend veel geleerd, nieuwe waardevolle contacten gemaakt en tenslotte mijn eigen trimsalon kunnen openen! Ik ben erg tevreden over de opleiding, zowel het theoriegedeelte als praktijk waren goed opgezet en leerzaam.”
Lees de volledige testimonial hier.