Artikel van Wendy Govers – van Thiel voor het ABHB Trimmagazine uit 2018

Wat is de grootste must have voor trimmers? Nee, geen trimtafel, in hoogte verstelbaar bad, tondeuse, heel mooie schaar en zelfs geen trimsalon. Maar wat dan wel?

Het antwoord: KLANTEN. Zonder klanten geen business en geen inkomsten. En eerlijk is eerlijk, ons vak is onze passie maar het is toch ook wel fijn als je aan het eind van de maand je hypotheek of huur kunt betalen en ook nog eens brood op tafel hebt. Daarom timmeren wij trimmers hard aan de weg. We hebben de mooiste logo’s, websites, visitekaartjes en flyers om rond te strooien en zijn uren kwijt aan onze Facebook- en Instagram-pagina’s om zo veel mogelijk nieuwe klanten te krijgen. Maar is het niet net zo waardevol, of misschien nog wel waardevoller, om onze bestaande klanten tot klant te houden? Dat klinkt makkelijk, maar ik weet zeker dat ook jij je vaste klanten weleens vergeet waardoor je ze jou ook vergeten en, bewust of onbewust, overstappen naar een collega. En nee, dit ligt echt niet per se aan je knipwerk. Ongetwijfeld dat jij een echte vakspecialist bent die alleen maar topwerk aflevert, maar is dat genoeg voor jouw klanten?

Al brainstormend voor dit artikel over wat ik doe om mijn klanten te behouden bedacht ik dat ik wel wat hulp kon gebruiken om er een compleet overzicht van te maken. Waarop ik hét managementboek van 2014 ‘De wet van Snuf’ van Jos Burgers maar weer eens uit de boekenkast heb getrokken. Niet dat ik een kast vol ‘moeilijke’ boeken heb staan maar deze leesbare managementboeken mochten niet ontbreken in mijn boekenkast. Ik kon mijn geluk dus ook niet op toen ik hoorde dat deze gezellige Brabander in oktober dit jaar een van de inspirerende sprekers is op de Dibevo University. Ik ben erbij! Maar dat terzijde. Maar goed, met behulp van Jos ga ik je leren hoe je je klanten kunt houden.

De wet van Snuf

We beginnen even bij het begin. Want hoewel deze titel ons trimmers aanspreekt, vraag je je vast af waarom een zakelijk boek zo’n ‘luchtige’ titel heeft. Jos woont met zijn vrouw Julia samen met hun meer dan leuke herplaatser Snuf. Wanneer Jos een lezing geeft, begint hij met de volgende vraag: ‘Wie van de twee, Julia of Snuf, is altijd vrolijk wanneer ik thuiskom?’ En ja, ondanks dat Julia het fijn vindt als Jos weer thuiskomt na zijn werkdag, is Snuf het allervrolijkst. Herkenbaar toch? Onze honden hebben nooit een off day en zijn altijd super happy als wij er weer zijn. Het maakt niet uit of we nu vijf minuten of vijf dagen weg zijn geweest. De tweede vraag die dan volgt is: ‘Wie van de twee wordt, denkt u, de hele dag door geknuffeld?’ Geen antwoord nodig denk ik, dus door naar vraag 3: ‘Is er volgens u een verband tussen het feit dat Snuf altijd vrolijk is en het feit dat zij heel vaak en stevig wordt geknuffeld?’ Dat het verband geen toeval is lijkt me duidelijk, net zo duidelijk als waarom deze vrolijke titel prima past bij een managementboek.

Wat je geeft, krijg je terug

Een praktische tip. Maar verwerk jij dit principe ook bewust in je bedrijf? Denk hier maar eens over na. Wanneer je iets krijgt, voel je je verplicht om iets terug te geven. Dit principe kunnen wij prima gebruiken, bijvoorbeeld op de meer dan simpele manier door het sturen van een kaartje met kerst, dierendag of misschien wel de verjaardag van het huisdier. Welke dag je kiest is mij om het even, maar zorg er in ieder geval voor dat het zo waardevol mogelijk is voor je klanten, het liefst ook gepersonaliseerd, gemeend en onverwacht. Ikzelf stuur bijvoorbeeld mijn klanten na het overlijden van hun huisdier een condoleancekaartje met een foto van hun eigen kat. Klanten verwachten dit allesbehalve en zijn blij verrast. Vaak volgt er nog een bedankje waarna ik zeker weet dat deze klant mij nooit meer vergeet, zeker bij me aanklopt wanneer er een nieuwe kat in huis komt en dat zij me blijft aanraden bij familie en vrienden. Een mooier wandelend visitekaartje kun je toch niet hebben?

Is geven niet voor sukkels?

Welnee, allesbehalve. Geven heeft zelfs meerdere voordelen. Geven heeft namelijk een direct effect, want je krijgt vaak iets terug. Ook bouw je met geven krediet op bij je klant waardoor fouten je eerder vergeven worden. En er ontstaat een positief beeld waardoor vervolg gedrag eerder positief wordt opgepakt.

Naast fysiek geven kun je ook aandacht geven. Want hoofdreden nummer 1 van een vertrekkende klant is gebrek aan aandacht. Wij trimmers zijn druk. Afspraken staan strak gepland en wij buffelen de hele dag maar keihard door. Hierdoor is er weinig tijd voor onze klanten die ook graag wat aandacht willen bij het halen of brengen van hun geliefde viervoeter, maar ook bij het maken van een afspraak. Onze focus ligt in veel gevallen op het dier. Logisch natuurlijk, maar dat dier moet wel gebracht worden door een mens. En voelt die mens zich niet begrepen, gehoord en gewaardeerd, dan is de kans groot dat zij dit bij een collega gaan zoeken. Wees daarom om te beginnen altijd vrolijk. Ben jij vrolijk, dan krijg je dat ook terug van je klanten. Toon echte interesse. Niet doen alsof je luistert en ondertussen je salon staan te poetsen. Luister echt en zorg dat je je klant hulp biedt. Natuurlijk doen wij dat allemaal. Wij leveren een dienst die onze klant van ons vraagt. Maar dat bedoel ik niet. Bied eens vrijblijvend en onverwachte hulp aan. Hoor je dat je klant met zijn handen in het haar zit vanwege dat ene bultje op de been van haar hond dat maar niet weg wil, stuur haar dan door naar de beste dierenarts die jij kent. Dit kost jou niets maar kan voor je klant van grote waarde zijn waardoor jij nog meer credits opbouwt.

De klant is koning

Een veelgehoorde uitspraak en helaas ook vaak waar, maar we hoeven natuurlijk niet over ons heen te laten lopen. Maar bedenk dat je een discussie met je klant zelden wint! Natuurlijk weet jij meer over je vak dan je klant, maar probeer je kwetsbaar op te stellen. Weet je iets niet? Geef dat dan ook toe en stuur je klant door. Het feit dat je dit toegeeft, maakt je voor je klant nog betrouwbaarder.

Nog een mooi voorbeeld uit de praktijk: een klant belt me met de vraag of ik het verharen van zijn kat op kan lossen. Ik kan lullen als Brugman dat ik het verharen nooit echt op kan lossen, maar hoe meer argumenten ik aandraag, hoe vastberadener de klant wordt dat hij echt bij mij een afspraak moet plannen. Bizar om steeds maar weer opnieuw te merken dat juist wanneer je een nadeel van je dienst noemt het meer vertrouwen wekt. Je bent immers supertransparant.

Klanten zijn net mensen, oh nee dat is weer een ander boek van Jos, maar het is echt zo. Klanten doen dingen die ons niet vreemd zijn. Zij durven je bijvoorbeeld zomaar te bellen met de mededeling dat ze morgen helemaal niet kunnen om 9 uur, terwijl die trimafspraak al weken geleden is vastgelegd in je propvolle agenda. Veroordeel zo’n vervelende klant niet meteen want zeg eens eerlijk, probeer je dat zelf ook niet bij de tandarts? Ik wel. Soms is het gewoonweg makkelijker om een afspraak te verschuiven, en vragen staat vrij. Vooruit, ik krijg ook niet altijd mijn zin, maar waardeer het des te meer als zij dan wel een keer een uitzondering kunnen maken. Wijk dus af en toe vooral af van je regels, maar zorg er wel voor dat je klant doorheeft dát je afwijkt. Je klant zal dan nog tevredener zijn. Zorg er wel voor dat je dit alleen doet bij de juiste klanten. Doe dit bijvoorbeeld bij een goede klant of voor een klant waarbij je iets goed te maken hebt.

Het moet toch niet gekker worden

Ondanks alle bloed, zweet en tranen die jij in het trimmen van je klantjes steekt, halen sommige klanten gewoon het bloed onder je nagels vandaan. Vragen als: ‘Kan het niet voor minder want je collega om de hoek vraagt maar € … voor de trimbeurt van mijn Boomer?’ Je zou ze toch… Maar bekijk het eens van de andere kant. Deze klant wil kennelijk wel graag bij jou blijven, anders had ze het niet eens gevraagd en was ze gewoon gegaan. Dus nee, geef niet klakkeloos toe, maar ga er wel met begrip mee om en toon respect. De kans is groot dat je haar later nog eens tegen komt, de wereld is klein. En wat denk je van deze situatie: de nieuwe trimmer valt toch tegen want ze trimt toch niet zoals jou, of de persoonlijke klik is er gewoon niet. Dan vergeef je haar toch zeker dit kleine foutje, en mag ze weer bij je terugkomen. Zo’n klant is immers een fan voor het leven aangezien zij nu weet wat ze aan je heeft en bij een anders dus niet kan krijgen. En een mooie bijkomstigheid: vergevingsgezinde mensen zijn tevredener en fysiek gezonder, dat kunnen wij trimmers hard gebruiken!

En? Is dat houden van klanten toch wel een aandachtspuntje voor je? Ik daag je uit om er eens een tijdje extra aandacht in te steken en te kijken wat eruit komt. Smaakt dit artikel naar meer en wil je het echt goed op gaan pakken? Werp dan eens een blik op de collectie boeken van Jos.