Vakopleiding

Kattentrimmen in de praktijk

Voor wie is deze training?

Z

Als je houdt van een persoonlijk contact met je docent.

Z

Als je binnen 9 maanden jouw eigen bedrijf wil hebben waarbij je dagelijks katten kunt helpen aan een klit,- en pijnvrije vacht.

Z

Als je naast de theorie ook graag in de praktijk wil oefenen maar niet zelf op zoek wil naar oefenmodellen.

Maar het is ook voor jou als je..

altijd al met katten hebt willen werken.

op een vachtsparende en relaxte manier wil leren trimmen.

geen dieropleiding hebt gevolgd en je kattenervaring enkel met je eigen katten hebt.

MODULES

De vakopleiding

MODULE 1. Word een kattenfluisteraar

In deze module neemt gastdocent en kattengedragstherapeut Hennie Schuit, werkzaam bij de Kattentrimbus en Casa Aroma, je mee in de allereerste stap die je moet zetten om een goede kattentrimmer te worden. Zorg dat je begrijpt wat er in een kat omgaat zodat jij als ware kattenfluisteraar met iedere kat overweg kan.

Deze module:

  • wordt gegeven door gastdocent; Hennie Schuit
  • bevat video’s ter ondersteuning

MODULE 2. Vachtsparend werken

In deze module neemt Wendy je mee in een voorbereidend stukje huid en vacht. Welke vachtsoorten kennen we? Hoe zit de vachtcyclus in elkaar? Waarom is ontwollen een no-go is ?  Hoe werk je in plaats van plukken zo vachtsparend mogelijk? In deze module komt het allemaal aan bod.

MODULE 3. Wat maak je mee in een trimsalon?

In deze module nemen we een kijkje in de kattentrimsalon. Welke katten krijg je op tafel en vooral ook met welke (vacht)problemen? Ook behandelen we in deze les de karakters van de katten, want hoe ga je nu om met zo’n ‘moeilijke’ kat? En tot slot nemen we in dit ook de baasjes mee. Wat doe je met die baasjes? Laat je ze helpen? Hoe geef je ze advies? 

 Deze module:

  • wordt deels gegeven door gastdocent; Hennie Schuit
  • bevat video’s ter ondersteuning

MODULE 4. Materialenleer

In deze module gaan we kijken naar wat je allemaal nodig hebt om katten te kunnen trimmen. In diverse video’s laat ik je zien wat er in mijn trimtas zit, hoe je de perfecte tafel uitkiest, hoe je je salon inricht maar ook wat je meeneemt als je bij de klant thuis gaat trimmen.

Deze module:

  • bevat video’s ter ondersteuning 

MODULE 5. Trimtechnieken en hanteren

In deze module laat ik je door middel van heel veel videomateriaal zien hoe een trimbeurt eruit ziet van minuut tot minuut. Door middel van vele instructievideo’s laat ik je houdingen zien waardoor je zelfs op de moeilijkste plekjes komt, en dat zonder hulp. En deel ik verschillende trimbeurten met je op video zodat je niet alleen mee kunt kijken bij verschillende problemen maar zeer zeker ook bij verschillende type katten. 

Deze module:

  • bevat video’s ter ondersteuning 

MODULE 6. Aan de slag!

Het theorie-examen zit erop en je bent geslaagd!!! Dus gaan we door met de praktijk. 

In deze module help ik je om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen om voor het einde van de opleiding ook je praktijkexamen te halen.

Je gaat aan de slag in bij een door ons geselecteerde kattentrimsalon. Waar je prive les krijgt van jouw praktijkbegeleider en minimaal 10 katten zelfstandig gaat trimmen. 

Wil je meer? Dat kan! Het bijkopen van praktijkdagen is mogelijk.

Bij deze module

  • kun je  in de Facebookgroep bij me terecht met video’s van jouw oefentrimbeurten waar we je maar wat graag feedback op geef. 
  • doe je praktijkdagen in een door ons geselecteerde kattentrimsalon naar jouw keuze. 

Wil jij ervoor gaan?

Veelgestelde vragen

Wanneer start de vakopleiding?

Wellicht is er nu nog wel een plekje vrij. Klik op de ‘Ja, ik doe mee’ knoppen hierboven en zie gelijk of er nu nog een plekje voor je vrij is. Dan kun je direct starten. 

Iedere maand, aan het einde van de maand, komen er nieuwe plekken vrij. 

De deelnemers van de zelfstudie krijgen maandelijkse een mailtje om in zich te schrijven, zij krijgen voorrang. Zijn er nog plekken vrij dan zal de wachtlijst gemaild worden. Doe jij niet mee met de zelfstudie zorg dat je je dan op deze pagina inschrijft voor de wachtlijst.

 

Hoe lang krijg ik toegang tot de opleiding?

Tot 9 maanden vanaf de start van de opleiding kun je:

  • inloggen in de online leeromgeving
  • deelnemen aan de praktijkdagen
  • examen afleggen
  • gebruik maken van de besloten Facebookgroep.
    Hoeveel tijd kost het mij?

    3 van de 5 theoriemodules kosten je tussen de 2 en 5 uur, met een uitzondering voor module 3 die voorgaande deelnemers gemiddeld 8 uur kostte. En als klapper module 5 die bestaat uit meer dan 50 casussen waarvan de video’s tussen de 1 minuut en 1 uur uren. Het kijken van al deze video’s is niet verplicht.

    Voor de praktijkmodule ga je aan de slag praktijkdagen. Je bent verplicht om minimaal 10 katten zelfstandig te trimmen op je praktijkadres. Maar houd er ook rekening mee dat je niet meteen zelf aan de slag kunt maar eerst meekijkt in de salon. Houdt rekening met 1 uur per kat dus zeg 14 uur.

    Daarnaast kun je zelf ook nog gaan oefenen op proefmodellen die je zelf kunt regelen. Dit is geen verplichting.

    Kies jij voor extra praktijkdagen dan komen deze er nog extra bij.

    Je bepaald zelf bij welke salon je mee wil lopen. Zo kun je reistijd beperken en kun je zelf jouw dagen inplannen. Zo kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk katten in 1 dag te doen zodat je zo snel moelijk klaar bent. Of juist 1 kat per keer (bijvoorbeeld op een avond) zodat het je geen vrije dagen kost. Leuk om te weten, sommige salons werken ook in de weekenden.

    Belangrijke data voor starters in April/Mei

     

    In principe kun je 24 uur per dag inloggen in de leeromgeving maar toch heeft ook de opleiding wat data om rekening mee te houden.

    Inschrijvers kunnen rekening houden met de volgende data.

    Data live Q&A’s 

    • 17 april ‘23 Hennie 19.00 uur 
    • 22 mei ‘23 Wendy 16.00 uur 
    • 19 juni ‘23 Hennie 19.00 uur 
    • 24 juli ‘23 Wendy 16.00 uur 
    • 21 augustus ’23 Hennie
    • 18 september ’23 Wendy 16.00 uur 
    • 23 oktober ’23 Hennie 
    • 20 november ’23 Wendy 16.00 uur 
    • 11 december ’23 Hennie 

    De Q&A’s worden afwisselend gegeven door Wendy en Hennie. Kun je de Q&A niet live volgen dan kun je de replay terugkijken. 

    Data theorie-examen

    • 24 april ’23 19.00 uur in Putten en Laarne (Be) 
    • 30 mei ’23 16.00 uur in Gemert – Let op, ivm Pinksteren deze keer op een dinsdag
    • 26 juni ’23 16.00 uur in Gemert 
    • 31 juli ’23 16.00 uur in Gemert 
    • 28 augustus ’23 in Putten en Laarne (Be) 
    • 25 september ’23 16.00 uur in Gemert 
    Betaal ik dubbel als ik de zelfstudie al heb gedaan?

    Deelnemers van de zelfstudie krijgen voorrang om zich in te schrijven voor de vakopleiding. Maar dit betekent niet dat zij dan dubbel betalen.

    Heb jij de zelfstudie al gedaan dan krijg jij een kortingslink om voordelig door te stromen naar de vakopleiding.  Let wel, direct inschrijven voor de vakopleiding is wel voordeliger. 

     

    Ik werk fulltime en kan geen vrij maken op werkdagen tijdens kantooruren.

    Dat is geen probleem. De theoriemodules zijn te volgen op eigen tijd.

    De Q&A’s zijn op vaste maandag avonden om 19.00 uur je vind ze bij ‘Belangrijke data’ hierboven. Kun je er niet live bij zijn dan kun je de replay terug kijken.

    Dan het theorie examen, dit is natuurlijk wel verplicht. Ook deze is op de maandag avond, hiervoor zijn de data al gepland, zie het lijstje ‘Belangrijke data’.

    En dan de praktijk ook dit is op te lossen. De praktijkdagen zijn te volgen bij verschillende salons in NL en BE. De dagen zijn in overleg met je praktijkbegeleider. Sommige van hen werken zelfs op de avonden en op zaterdag en zondag. Let wel niet alle adressen werken buiten kantoortijden dus de selectie wordt wel kleiner. 

    Hoe snel kan ik mijn diploma op zak hebben?

    Er staat 9 maanden voor de opleiding maar dat betekent niet dat je er ook 9 maanden over moet doen je kunt de opleiding in je eigen tempo doorlopen.

    Heb jij veel tijd om in de lesstof te duiken, of beheers je alles nog na het volgen van de zelfstudie? Dan geef jij je op voor het eerstevolgende theorie examen. Iedere maand is er eentje.

    Geslaagd? Dan ga je gelijk aan de slag met de praktijk. In de ideale wereld kun je binnen 1 maand je diploma binnen hebben.

    Kan ik ook mee doen als ik fulltime werk of een heel druk leven heb?

    Het antwoord is ja. De gehele theorieopleiding is te doen wanneer jij wil. Je kunt de lessen doen op je vrije zondag middag maar je kunt ze ook opknippen in kortere lesmomentjes zodat je elke avond een stukje kunt doen.

    Het ‘opstapelen’ van lessen is om ze in bulk af te werken is minder praktisch. Dit omdat de Q&A’s waarbij je terecht kunt met je vragen van de betreffende module op vaste data zijn.

    Het enige om echt rekening mee te houden zijn de vaste data voor het theorie-examen.

    De praktijkdagen zijn in overleg te plannen. Bij sommige praktijkadressen kun je zelfs in het weekend terecht voor je praktijkdagen en het examen.

    Ik heb geen vooropleiding met dieren gedaan, kan ik dan toch deelnemen?

    Jazeker, een opleiding met dieren is geen eis om mee te doen met deze opleiding. Feeling met katten dan weer wel 🙂

    Op welke locaties zijn de theorie examens

    De theorie examens worden maandelijks in kleine groepjes afgenomen in Gemert en Putten. 

    Vanaf 2023 is het ook mogelijk, om tegen bijbetaling, examen te doen in België en wel in Laarne. 

    Wat als ik zak voor het theorie-examen?

    Wanneer je zakt voor je theorie examen kun je niet beginnen aan de praktijkmodule en dus niet deelnemen aan de praktijkdagen en het praktijkexamen.

    Gelukkig is het niet het einde van de wereld. Meld je je voor de 2e keer aan voor het theorie examen, dan kun je tegen bijbetaling van slechts € 75,- een herexamen doen op 1 van de volgende examen data. Zo kun je de opleiding toch in zijn geheel af maken.

     

    Moet ik zelf zorgen voor modelkatten?

    Nee, tenminste niet om te oefenen voor het verplichte deel van de praktijkmodule. Jouw praktijkadres gaat zorgen voor katten waar jij op mag oefenen.

    Wel is het verstandig om zelf op zoek te gaan naar modelkatten om extra te oefenen. Je trimt de katten simpelweg bij de kat in huis of bij jouw thuis. Wanneer je modelkatten in jouw buurt zoekt hoeven er geen katten voor niets ver te reizen.

    Ook is het geen eis om je modelkatten kaal te scheren om te oefenen. Natuurlijk is het nodig om ook het scheren te oefenen maar zoek hiervoor alsjeblieft katten met klitten of vilt die toch al geschoren moesten worden. Scheer hiervoor zeker geen katten zonder vachtproblemen kaal. We zijn er immers niet om nieuwe vachtproblemen te maken!

    Moet ik al trimgereedschappen hebben?

    Bij de start van de opleiding is dit zeer zeker nog niet nodig. Sterker nog, in module 4 nemen we je mee in welke materialen er allemaal op de markt zijn. Na het bekijken van deze filmpjes kun je zelf naar de trimmersgroothandel gaan  zodat je de materialen ook echt kunt zien, voelen en horen en mag (moet niet) je zelfs je basisuitrusting gelijk aanschaffen zodat je tijdens je stage en praktijkdagen kunt oefenen met jouw eigen materialen.

    Dit is overigens niet verplicht want jouw praktijkadres voorziet jouw van trimmateriaal, zelf meenemen is dus niet nodig.

    Hoe gaan de praktijkdagen in zijn werk?

    Inbegrepen in het lesgeld zitten praktijkdagen waarbij je minimaal 10 katten zelfstandig moet trimmen. 

    Deze praktijkdagen zijn te volgen bij verschillende trimsalons in Nederland of België. Deze volg je 1 op 1, je krijgt dus echt privé les.

    Alle praktijkdagen doe je bij 1 praktijkadres welke je uitkiest uit mijn lijstje.

    Heb je behoefte aan nog meer praktijkdagen? Dat kan, er bestaat de mogelijkheid om extra praktijkdagen bij te kopen a €85,- . 

    Waar kan ik de praktijkdagen volgen?

    Op dit moment hebben we een team van diverse trimsalons in NL en BE waar je terecht kunt om jouw praktijkdagen te lopen. Dit team is door ons geselecteerd omdat zij werken op dezelfde wijze als dat er les wordt gegeven in de opleiding. Wij weten dat deze trimmers kundig zijn om jou de kneepjes van het vak te leren. Het lijstje kan en zal veranderen want er worden nog steeds nieuwe praktijkadressen toegevoegd. Het team bestaat nu uit:

    Nederland

    • Cats Only – Gemert (onder begeleiding van Annette Gasseling)
    • Kattentrimsalon Purr & Fur – Bosschenhoofd 
    • De kattentrimbus – Mobiele salon regio Putten
    • The Happy Cat – Amsterdam
    • Stars kattenzorg – Nieuwveen
    • Feline Care – Mobiele salon in Gieten, Groningen en Drenthe
    • Trimsalon Diva – Alphen aan de Rijn 
    • KatCare by Alice – Regio Bunschoten, Soest en Almere 

    België

    • Kattendons – Ambulant regio Oost Vlaanderen en in de salon in Laarne 

    In principe kies jij zelf bij welke salon je je praktijkdagen doet. Houd er wel rekening mee dat de salons afhankelijk zijn van het aantal trimklanten dat een afspraak maakt. Hoe meer klanten hoe meer cursisten bij 1 salon de module kunnen volgen, maar vol = vol. Er is dus geen garantie dat jij ook daadwerkelijk bij die salon je praktijk kunt doen. Hoe eerder jij je theorie examen behaald hoe eerder jij je aan kunt melden bij het gewenste adres. En hoe meer kans jij dus hebt om daar je praktijklessen te volgen.

    Ik woon in België. Kan ik dan toch meedoen?

    Jazeker, in België hebben ze immers ook hard behoefte aan meer kattentrimmers 😉

    Afstand hoeft geen probleem te zijn bij deze opleiding aangezien we ook een trimsalon in België bereid heb gevonden om praktijkexamen af te leggen.

    Tevens is het vanaf 2023 mogelijk om theorie examen in België te doen. De data hiervoor vind je hierboven bij ‘Belangrijke data’. Let wel, dit theorieexamen is speciaal geregeld waardoor hier extra kosten a € 85,- voor gerekend worden. Wil je gebruik maken van het ‘gratis’ examen wat bij de prijs in is begrepen dan zul je naar Nederland af moeten reizen. 

    Dit geldt enkel voor het theorie-examen, het praktijkexamen kan wel kosteloos in België gedaan worden. 

     

    Ik weet niet of dit de juiste tijd is. Kan ik niet beter wachten?

    De juiste tijd, ja wanneer is die? Volgens mij is het nooit de juiste tijd, of misschien wel altijd. Want is het niet altijd de juiste tijd als je je beseft dat je met deze opleiding weer een stuk verder richting jouw droombaan komt?

    Kan ik ook in termijnen betalen?

    Ja, het ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen. Je betaald dan in 3 maanden het gehele bedrag. 

    Kan ik de opleiding fiscaal aftrekken?

    Jazeker!

    Ben je al ondernemer (in de dierenbranche): Dan kun je alles aftrekken als studiekosten.

    Heb je geen bedrijf: De eerste € 250,- euro is niet aftrekbaar maar de rest kun je gewoon aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

    Start je binnen 1 jaar een kattentrimsalon: Dan is er de mogelijkheid om de kosten af te trekken maar overleg dit eerst met je boekhouder.

    Ik twijfel...

    In tegenstelling in wat ik bij het kattentrimmen zelf zeg zeg ik in deze, bij twijfel doen! Je bent niet voor niets zover gekomen met het lezen van deze website.

    Toch nog niet overtuigd? Plan via onderstaande knop even een belafspraak met me in.

    Voor wie is het niet?

    Deze opleiding is niet geschikt wanneer je geen vertrouwen hebt in jezelf. Als je nu al niet gelooft dat je het gaat leren, begin er dan alsjeblieft niet aan.

    Heb je geen motivatie om de modules ook echt te doorlopen? Schrijf je dan niet in.

    En weet je nu al zeker dat je het echt niet aandurft om op zoek te gaan naar oefenmodellen of een stageadres? Ook dan is deze opleiding niet voor jou. Kattentrimmen is een vak en om goed te worden in een vak is oefenen in de praktijk een must! 

    Twijfel je nog? Laten we dan een belafspraak inplannen zodat ik al je vragen kan beantwoorden. Klik hier...

    RECENSIES

    Klanten verhalen

    Lore

    MIAUW

    Het theoretische deel van de opleiding heeft me een bondige samenvatting
    gebracht over het trimmen. Afhankelijk van welke kennis collega’s zouden willen
    opdoen (bijvoorbeeld voor een korte opfrissing van de theorie), zou ik deze
    opleiding aan hun aanraden.

    Annick de Kerpel

    Cats Precious

    Door de zelfstudie online te volgen, kan ik alles in mijn eigen tempo doornemen, even pauzeren en dan terug verder. De modules zitten heel goed in elkaar. Theorie afgewisseld met filmpjes en tekeningen, wat het visueel maakt. De presentatie kan uitgeprint worden, op die manier kan je voor jezelf bij elke slide nog notities maken. Ik zou deze opleiding zeker aanbevelen aan andere kattentrimmers of personen die dit mooie vak willen leren.

    Voor wie is deze vakopleiding

    Z

    Als je naast de theorie ook graag in de praktijk wil oefenen maar niet zelf op zoek wil naar oefenmodellen.

    Z

    Als je altijd al met katten hebt willen werken.

    Z

    Nu je kans wil grijpen om je te laten bij,- of omscholen.

    Z

    Op een vachtsparende manier katten wil gaan helpen.

    Z

    Als je houdt van een persoonlijk contact met je docent.

    Z

    Als je binnen 9 maanden jouw eigen bedrijf wil hebben waarbij je dagelijks katten kunt helpen aan een klit,- en pijnvrije vacht.

    Vakopleiding: Kattentrimmen in de praktijk

    Deze voornamelijk online opleiding zorgt er voor dat jij binnen 9 maanden echt kunt gaan voor jouw droombaan als kattentrimmer. Theoretische modules, Q&A’s, vele video’s met praktijkvoorbeelden en offline praktijkdagen zorgen ervoor dat jij de skills bereikt die jij als kattentrimmer nodig hebt.

    Eenmalige bijdrage: €1447,- excl. 21% BTW
    Inclusief 1 theorie-examen in Nederland en het trimmen van minimaal 10 katten na het behalen van het theorie examen.

    Heb je twijfels?
    Bel ons dan.