Artikel voor de ABHB editie 5/6 2020 door Wendy Govers – van Thiel 

In de zomer zijn de vachten van al onze kattenklantjes netjes vervangen. Zowel de dekharen als de wolvacht zijn geheel vervangen voor een nieuwe dikke winterjas, klaar om de winterse kou te trotseren. Deze nieuwe vacht is totaal niet klitgevoelig waardoor het rustig is geweest in de salon in de herfst. Maar nu – met het aanbreken van de winter – moet je zorgen dat je klaarstaat.

In de winter staat de vacht op rust. De haren zitten diep verankerd, klaar om de hele winter bescherming te bieden tegen onder andere de koude. Pas in het voorjaar, bij het verzetten van de klok en dus het lengen van de dagen, mogen de eerste wolharen pas weer loslaten. Deze cyclus gaat vanzelf; hier hoeven wij niets aan te doen. Maar niet alles gaat van een leien dakje.

Naarmate de winter vordert, slijt deze vacht in rust zienderogen, onder andere door uitdroging. De haarschubben van de eens zo mooie gladde haren gaan openstaan waardoor de haar verandert van structuur. De gladde haar verandert in een soort van prikkeldraad. Deze versleten haar heeft de vervelende eigenschap om zich door die openstaande schubben makkelijk vast te kunnen grijpen in zijn buurman. Klitten steken de kop op en de vacht slaat steeds verder dicht. En als het dan tot overmaat van ramp de luchtvochtigheid onder invloed van vorst en sneeuw flink daalt, dan kan deze in enkele dagen veranderen in een viltpakket. Hierdoor staat de telefoon in de kattentrimsalon vaak roodgloeiend in deze winterse periodes.

Zou het niet mooi zijn als we heel de winter door zouden kunnen werken in plaats van met deze grote pieken? Zowel voor onszelf als voor de kat. Want als wij katten preventief op tafel zouden krijgen, dan zou dit heel veel zielige katjes met pijnlijke klitten schelen. ‘Maar hoe?’, hoor ik je denken. Simpel: voorlichting, en dat is een taak voor ons trimmers.

Leg hen uit hoe de vachtcyclus werkt. En nee, geen ellenlang verhaal maar gewoon de Jip en Janneke-versie. De wolvacht ruit in de lente, de dekharen in de zomer. In de herfst is de vacht gewisseld en in de winter is de vacht in rust. Zo leren ze dat ieder seizoen een andere benadering nodig heeft.

Leer je klant dat de steeds slechter wordende vacht hard getroffen kan worden door met name een lage luchtvochtigheid. Leg uit dat het zien van een statische vacht zonder tegengas in no time veranderd in een klittenbaal. Zeker wanneer katlief graag ligt op plastic-achtige stofjes zoals fleece of wegkruipt in een pluche krabpaal. Zorg dat je klant al deze stofjes vervangt door natuurlijke materialen. Dat scheelt al veel.

Stap 1 – Maak eigenaren bewust van de gevaren die op de loer liggen.

Daarbij kan het bevochtigen van het huis heel veel problemen en daarbij trimsalonbezoekjes voorkomen. Een luchtvochtigheid van 50 tot 55 procent zorgt voor fijne vachten zonder problemen. Kijk met je klant wat haalbaar is, maar besef dat radiatorbakjes aan de verwarming, het drogen van de was in de woonkamer of het plaatsen van planten in huis niet veel scheelt. Ja echt, deze dingen hoor ik vaak voorbijkomen. Is de luchtvochtigheid echt laag? Adviseer je klant dan een goede luchtbevochtiger te plaatsen in de ruimte waar de kat het meeste verblijft. Dit zet wél zoden aan de dijk.

Benadruk dat een vacht in rust geen rust voor de eigenaar betekent. Integendeel zelfs: in deze periode is het heel erg belangrijk om regelmatig vachtcontroles uit te voeren.

Stap 2 – Leer eigenaren vachtcontroles te doen

In de winter is het erg belangrijk om de vacht goed te controleren. Niet per se door te kammen, maar vooral door te voelen. Dit is in eerste instantie makkelijker voor de klant omdat dit de hele dag door kan zonder op zoek te moeten naar een kam. En daardoor kan het op momenten dat de kat het het fijnste vindt. Daarbij vinden handen zoveel meer dan een kam.

Leer je klanten om te voelen. Leer het verschil tussen een mooie losse vacht en dichtgeslagen wol. Laat hen zien waar de moeilijke plekjes zitten en hoe je ook daar de controle uit kan voeren. En leg ze uit hoe je beginnende klitjes verwijdert met de vingers of met de kam.

En tot slot in deze stap: maak je klanten ervan bewust dat de controles opgevoerd moeten worden naarmate de winter vordert en dus de vacht slijt. En nog eens extra in periodes met sneeuw en vorst. Voor de gemiddelde halflanghaar is één keer per week een goede controle in het begin van de winter voldoende, maar in de moeilijke periodes is een dagelijkse vachtcontrole nodig.

Stap 3 – Leg eigenaren uit dat trimmen in de winter niet zielig is

En last but not least: leg uit dat trimmen in de winter niet zielig is. Meer dan eens zie ik extreem vervilte katten voorbijkomen tegen het voorjaar, en waarom? Omdat de baas het zielig vond om hem te laten trimmen in de winter want dan zou de kat het koud krijgen. Leer je klanten dat de luchtlaag in de vacht je kat warm houdt. Wanneer de vacht vervilt, is ontbreekt deze luchtlaag waardoor de kat het én koud heeft en ook nog eens pijn. Een extra overtuigingspunt is dit: wanneer de kat bijvoorbeeld in januari in de klit gaat, moet hij nog tot april-mei voordat de temperaturen weer echt gaan stijgen, en totdat het mentale punt van de baas bereikt is dat het weer mag. Dit zijn bijna vijf maanden waarin de kat pijn moet lijden! Als dit niet overtuigend is, dan weet ik het ook niet meer.

Een goed moment voor deze adviezen is nu! Door je klanten nu een afspraak te laten maken in de salon, kun jij ervoor zorgen dat ze de winter ingaan zonder klitten. Zo voorkom je al dat je op het hoogtepunt van de winter echt moet gaan scheren, want het spreekt voor zich dat een kaalgeschoren kat in de winter voorkomen moet worden. Daarbij heb je dan mooi de tijd om bovenstaande stappen te bespreken waardoor je klant weet wat hem te wachten staat.

Zo vul jij in deze rustige periode je agenda, voorkom je die enorme kaalscheerpiek wanneer de temperaturen weer wat gaan stijgen en zorg je voor lekker in hun vel zittende katten in de winter. En daar doen we het natuurlijk toch allemaal voor.